Sushi Tartus: ülevaade kohast Sushi Meistrid

10389129_851235761585266_7202518403439499202_n

Sushi Meistrid on hiljuti Tartus haaret laiendanud sushikoht, mille leiab nii Tartu Kaubamajast kui Eedenist. Loomulikult tekib esimesena küsimus. Milline sushi seal on? Proovisime ära mõned menukamad ja põnevamad valikud Sushi Meistrite menüüst!

a1

Torishima
Pesto. Päikesekuivatatud tomatid. Sushi!?
Giovanni läks Jaapanisse tööreisile ja võttis igatsuse peletamiseks mamma koduseid hoidiseid kaasa. Oma õuduseks ei suuda Salernost pärit pintsaklipslane õhtu hakul kuskilt pastat ega pitsapõhja leida. Nälg näpistab! Õnneks aitab lahke kohalik kohkunud itaallase välja, andes talle norilehti, riisi ja muud meelehead. Giovanni on aga tõeline itaalia toidu patrioot. Ta rullib riisi-nori vahele basiilikusegu ja Lõuna-Itaalia laisa päikese käes tahenenud tomateid. Ilmselt kujutame Giovannit ainult oma vaimusilmas ette ja tegelikult sündis ka Torishima Sassi köögilaua taga.¹ Igal juhul on see futomaki tõsiselt julge katsetus andmaks sushile uut tegu ja nägu!

¹ vt altpoolt eestipäraste makide saamislugu

a2

Senso
Särtsaka nimega makirull on traditsiooniliselt kaheksaks lõigatud. Juba välimus on kevadine, pealtnäha varajaste lumikellukeste karva. Riisi vahele oleks keeratud justkui taanduvast lumest piiluvad punaõied. Aga maitseelamus jõuab lilleliselt aasalt tagasi sushimaailma. Kerge ja värske. Lumekrabi koos kurgi ja toorjuustuga loob mõnusalt karge mekiga maki!

a3

Eestipärane maki suitsukanaga
Kohalik tooraine on in. Selles pole tõesti kahtlustki. Me ei küsinud järgi, kas eestipärase maki vahele rullitud kana tegi kaak-kaak Eestis või piiri taga, aga üks asi on selge. See maitseb koduselt! Maki vahele pandud kanafilee oli mahlane ja seesamiseemnetele seltsiks puistatud till seguneb suus mõnusal kombel toorjuustuga. Ja eestipäraste makide vahel peabki olema toorjuust. See pole sugugi saladus, et eestlastele meeldivad erinevalt jaapanlastest pigem täitvad ja rammusad sushid.

Samuti saame soovitada: Philadelphia, California, küpsetatud lõhe sushi, küpsetatud maki Yamoto ja Ebi.

12818951_1524362057860626_258713875_n

Neli küsimust: Viktor Klementjev (Sushi Meistrid)

Mis on hõrgutava maki või nigiri saladus?
Sushist teeb hea sushi loomulikult kvaliteetne tooraine. Riis, selle valmistamine ja maitsestamine. Õige riisiäädikas, hea sool ja suhkur. Seejärel tuleb kala ja mitte alati pole just värskus põhiline asi! Näiteks lõhe puhul on oluline, et ta oleks värske, aga tuunikala puhul on tähtsaim korralik laagerdumine. Mitte sugugi pole sushit valmistav kokk toorainest vähem tähtis. Tema kogemused ja pühendumus on see, mis tegelikult lisab sushile parimad maitseomadused.

Mis on populaarseimad hitid Sushi Meistrite menüüs?
Populaarsus ei tähenda ilmtingimata parimaid tooteid. Eestis tähendab see rohkem konservatiivsust ja vähese riski võtmist. Mida tuntum on toode, seda paremini müüb, näiteks läänelikud klassikud Philadelphia ja California on loomulikult müügihitid. Seda ka igal pool mujal. Meil on õnneks kujunenud välja teisedki tooted, mis müüvad väga hästi. Nimekiri läheks pikaks, aga neid leiab küpsetatud makide, futomakide ja eestipäraste makide hulgast. Samuti on menukad ette valmistatud komplektid ehk setid.

12751168_446998648824606_72412404_n

Eestipärased makid? Rääkige lähemalt.
Eestipärased makid said alguse vahetult enne tegutsema asumist välkideena, mis tuli järjekordse brainstormingu ajal Sassi juures köögis istudes. Püüdsime algusest peale olla oma kodumaisele kliendile lähedal. Me ei tahtnud, et jaapanipärasus võõrandaks meid kliendist ja samastaks konkurentidega. Sushi on juba ammu välja kasvanud Jaapanist leitavast originaalist. Eriti hästi on vastu võetud nii kiluga kui suitsukanaga maki, mis on müüginumbrite poolest võrreldavad klassikaliste California ja Philadelphiaga. Oleme eestipäraste makide üle väga uhked!

2015. aasta augustis laienes Sushi Meistrid Eedenisse. Kas tulevikus on veel kasvuplaane?
Hetkel kasvuplaane pole. Mõtted on rohkem toote- ja kvaliteediarendusel. Alati on laienemise puhul raskendav asjaolu kvaliteetse tööjõu puudus, mis on kokkade seas niigi praegu katastroofiline. Rääkimata siis sushikokkadest!

10467970_561154327345009_46021362_n

Sushi Meistrite idee küpses kaua

Sushi Meistrite idee sai alguse mitmeid aastaid tagasi. Aleksandr (Sass) ja Viktor olid juba pikemat aega sõbrad, kui peale kokakooli mõlemad erinevates sushikohtades kogemustepagasit täiendasid. Neil tekkis mõte, kuidas võiks Eesti sushimaastikku paremaks muuta, kuid see plaan jäi pikalt idee tasandile. Viktor läks vahepeal välismaale, ent kaks pead on ikkagi teine asi ja sushikoht jäi ootele. Mõnda aega töötasid nad mõlemad, et koguda raha, kogemusi ja uurida lähemalt turgu ning selle muutusi. Pühendunud mehed õppisid tundma inimeste vajadusi ja uusi töövõtteid. Aktiivselt töötati uusi tooteid välja. Kui Viktor lõpuks Tartusse tagasi suundus, astus Sass tema juurde ja ütles: “Nüüd oleme valmis!”

Plaaniks sai avada Eesti esimese eestlasliku suunitlusega jaapanipärase söögikoha. Ja mitte lihtsalt tavalise söögikoha, vaid a la carte express takeaway. Viktori sõnul oli eesmärgiks pakkuda inimestele kiiret ja professionaalset teenust ning tuua sushi inimestele lähemale. Just sealt pärinebki lihtne ja mõjuv nimetus ettevõttele.

Leave a Comment